Супер Оферта

★ Welcome to our new TelegraM Group "Softinfo Bulgarian" //// "Softinfo International [English]"

Recommended Posts

В тази тема ще се опитам да дам максимален отговор на хората  които се опитват коя от двете услуги да изберат.

Започвам със приемниците..
Телевизионните приемници приемат програмите по три възможни начина:
  - от наземни телевизионни предаватели;
  - от кабелни (оптични) разпределителни мрежи;
  - от спътници;
Всеки един от тези методи има предимства и недостатъци. Има домакинства, които използват две приемни системи – наземна и спътникова, или кабелна-оптична и спътникова, или даже и трите приемни системи.

Предимството на нааземното приемане: е че не трябва да се плаща такс. Докато наземната телевизия е  аналогова-цифрова броят на приемните програми е леко ограничен. За приемането  трябва да имате ширококанална приемна антен, която често се налага да бъде добре ориантирана. Приемане е възможно и със стайна антена,  но не е препоръчително поради много отразителни сигнали. Друго предимство на приемането от наземни предаватели е, че приемника може да се постави във всяко желано място. Включително възможно е приемането с протативен приемник и в подвижни средства. След въвеждането на цифровото телевизионно наземно излъчване което вече е факт, броя на каналите вече е 20-30.

Кабелната телевизия: Тя има предимството че осигорява голям брой програми (в малките селища броя на аналите е ограничен). Недостатъкът е че има месечна такса. Освен това не навсякъде има изградена кабелна-оптична мрежа. Малките села и отделечени къщи, вилни зони, нямат кабелна телевизия и вероятноста на тези места за бъдеще да имат е малка.
Другото предимство на кабелната-оптична телевизия е, че докато е аналогова, към домашната локална мрежа могат да се включат няколко телевизора, както всеки от тях може да приема различни програми. Това предимство вече почти отпадна, защото кабелната телевизия вече стана цифрова.

При спътниковата телевизия (аналогова или цифрова) всеки телевизор трябва да има отделна приемна преставака (в повечето случаии приемник). Единственото което може да се направи е със приставка (сплитер) и да се включат два телевизора но ще се гледа една и съща картина (каквато гледаш на единия телевизор такава ще гледаш и на другия)
Спътниковата телевизия се харектеризира с много голямо разнообразие от програм. За съжаление част от програмите са криптирани и не могат да се приемат без абонаментна такса. За приемането на пакетите, българските програми трябва да е заплащат, като цените са подобни като при кабелните мрежи.
Субективното качество на изобрежението е по добро, с една антена могат да се приемат два или повече спътника, ако във фокуса се монтира повече от един конвертора, и по този начин броя на каналите значително се увеличава.
Следователно, там където няма кабелна  телевизия, многопрограмнто приемане можеда се осъществи само със спътникова телевиия (DTH)  Там където има  кабелна телевизия, спътниковата телевизия дава възможност да се преимат програми, не включени в кабелната мрежа.
За да се приемат криптирантите (заключени) програми, трябва да се закупи съответна „смарт-карта“. Съществуват приемни устройства, които позволяват автоматично декодиране на някои от заключените програми.
 
 Недостатъка на спътниковата телевизия е необходимоста от външна антена, за някои от спътниците трябва да е с размери 1,5м или даже и 1,8 *за масовите спътници е достатъчно и 1м) Освен това при малко по силе дъжд или снеговалеж може да се наруши качеството на приеман. Този недостатък се остранявя когата антемата е с по голям диаметър. Друг недостатък на спътниковата телевизия е че се влия е от външни  GSM клетки ако антената е в сравнително близко разтояние.

Та от казаното следва, че в градкси условия предимството е за кабелните-оптични теливизии и услуги. Наземнта телевизия удоволетворява зреители които желаят да приемат националните програми. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this