Супер Оферта

★ Welcome to our new TelegraM Group "Softinfo Bulgarian" //// "Softinfo International [English]"
Sign in to follow this  
Napster

Echobot стартира широко разпространени атаки срещу смарт устройства

Recommended Posts

Експертите на Check Point са подготвили доклад на Global Threat Index за най-активните заплахи през август 2019 г. Анализаторите отбелязват активността на ботнет Echobot, както и "връщането към живота" на ботнет Emotet.

В доклад изследователски екип предупреждава за нова разновидност на ботнета на Mirai - Echobot, който стартира широко разпространени атаки срещу смарт устройства. Echobot се появи през май 2019 г. и оттогава използва повече от 50 различни уязвимости. Особено активен зловреден софтуер използва проблемите с отдалечено инжектиране на команди (Command Injection Over HTTP). Атаките с echobott вече са засегнали 34% от организациите по света.

 

Както предполагаха изследователите, през август инфраструктурата на друг ботнет, Emotet, беше активирана отново. Факт е, че преди няколко месеца, през юни 2019 г., броят на злонамерените кампании на Emotet рязко падна. Тогава екипът на Check Point предположи, че ботнет инфраструктурата може да бъде деактивирана за поддръжка и надстройки. Вече отбелязахме, че „почивката“ на операторите на Emotet в никакъв случай не е от обикновения случай. Botnets често правят почивки в работата, актуализиране на инфраструктурата или докато техните оператори почиват. Например известният ботнет на Dridex се изключва всяка година от средата на декември до средата на януари, по време на зимните празници.

 

Най-активният зловреден софтуер през август 2019 г.  за русия

Cryptoloot: използва CPU или GPU мощност и съществуващи ресурси за добив на криптовалута.
AgentTesla: е напреднал RAT. AgentTesla заразява компютрите от 2014 г., като действа като keylogger и кражба на парола. Злобната програма е в състояние да проследява и събира принос от клавиатурата на жертвата, да прави екрани и да извлича идентификационни данни, свързани с различни програми, инсталирани на компютъра на жертвата (включително Google Chrome, Mozilla Firefox и Microsoft Outlook).
XMRig: е софтуер с отворен код, открит за първи път през май 2017 г. Използва се за добив на криптовалута Monero.

Най-активният зловреден софтуер през август 2019 г. в световен мащаб:

XMRig: е софтуер с отворен код, открит за първи път през май 2017 г. Използва се за добив на криптовалута Monero
Jsecoin: е JavaScript миньор, който може да стартира миньора директно в браузъра в замяна на показване на реклами, валута в играта и други стимули.
Dorkbot: е червей, базиран на IRC, предназначен за отдалечено изпълнение на код от своя оператор, както и за изтегляне на допълнителни злонамерени програми към заразена система.

Най-активните мобилни заплахи през август 2019 г .

Lotoor: - програма, която използва уязвимости в операционната система Android, за да получи привилегирован root достъп на хакнати мобилни устройства
AndroidBauts: е рекламен зловреден софтуер, който краде IMEI, IMSI, GPS данни и друга информация за устройството и ви позволява да инсталирате приложения на трети страни на заразени мобилни устройства.
Triada: е модулен заден прозорец, който предоставя привилегии на суперусер за изтеглени злонамерен софтуер, а също така помага да ги внедрите в системните процеси. Триада също е забелязана подправка на URL адреси, заредени в браузър.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this